למה לי לקחת ללב? תוספי תזונה לנוטלי סטטינים, שחשוב להכיר
.דיסליפידמיה רמות גבוהות של כולסטרול ו/או טריגליצרידים, הינה גורם הסיכון המשמעותי ביותר לאחת מסיבות
המוות השכיחות בישראל- מחלת לב
.אורח החיים המודרני, שכולל צריכה מוגברת של מזון מעובד לצד מיעוט בפעילות גופנית, משפיע מהותית על התפתחות שני המצבים הללו
בסקר שנערך בשנת 2015 על ידי משרד הבריאות נמצא כי 30% מהאוכלוסייה בישראל מאובחנים עם דיסליפידמיה. הטיפול התרופתי הנפוץ במצבים אלו (סטטינים) גורם לרבים לחוש תופעות לוואי שונות. כאבים וחולשה בשרירים הן התופעות המדוברות ביותר, שמטרידות רבים, משפיעות על איכות חייהם וגורמות להתלבטויות באם לנטול תרופות אלו, וגם, לחפש דרכים אחרות לשפר את מצבם הבריאותי
אורח חיים בריא - להשגת פרופיל שומנים בריא פעילות גופנית אירובית בשילוב עם תזונה עשירה בירקות, פירות, קטניות, דגנים מלאים ודגי ים מומלצת להשגה ושמירה על פרופיל שומנים תקין. צריכת שומנים בלתי רווים, בעיקר חד בלתי רווים כמו שמן זית, אבוקדו, שקדים ואגוזי מלך מסייעת לשמירה על הלב וכלי הדם ולהורדת הכולסטרול הרע (LDL Cholesterol). במצב של טריגליצרידים גבוהים, מומלץ לצרוך כמויות קטנות יותר של פירות ושומנים- מכל סוג שהוא, לפי הנחיית התזונאי המטפל.
להפחתת כאבי השרירים ניתן לקחת תוסף של קו אנזים Q10.
מה זה קו אנזים Q10?
קו אנזים Q10 הינו נוגד חמצון שמיוצר בגוף, הלוקח חלק פעיל בתהליך הפקת האנרגיה בתא ונאגר ברקמות הגוף השונות. באופן טבעי, כשאנו מזדקנים גופנו מייצר פחות Q10. שימוש בסטטינים מעכב אף הוא את יצור והפצת Q10 בגוף מכיוון שהמנגנון המפחית את ייצור הכולסטרול משפיע גם על ייצור Q10 בצורה משמעותית.
רקמת הלב שלנו אוגרת את הכמות הגדולה ביותר שלו, וכשזו נפגעת, תהייה פגיעה גם ביצורו. נטילת תוסף שמכיל Q10 מסייעת להעלות את רמותיו ברקמת הלב ובנוסף, לשפר את תפקוד העורקים, על ידי הגברת גמישותה של שכבת התאים הפנימית שעוטפת אותם (שכבת האנדותל). מסיבה זו, תוספת של קו אנזים Q10 מומלצת למי שנוטל סטטינים או ששריר הלב שלו נפגע. אנשים המטופלים במדלל דם מסוג וואפרין (קומדין) צריכים להתייעץ עם הרופא המטפל שלהם לפני התחלת השימוש בQ10 מכיוון שהתוסף יכול לסתור את פעולת התרופה.
זה נכון להניח של- Q10 מינון מומלץ, מהו? בין 100-200 מ"ג ביום, רצוי עם מזון שומני, לשיפור ספיגת התוסף.
מה זה אומגה 3?
חומצות שומן אומגה 3 לנוטלי סטטינים וגם לבעלי טריגליצרידים גבוהים.
חומצות שומן מסוג אומגה 3, שייכות לקבוצת השומנים הבלתי רווים ובעלות השפעות בריאותיות משמעותיות.
בדומה ל-Q10 גם הן משפרות את תפקוד רקמת התאים שעוטפת את העורקים (שכבת האנדותל), ואף יותר מכך, תורמות לדילול הדם ולהפחתת תהליכים דלקתיים בכלי הדם. החומצות בעלות ההשפעה המשמעותית הן (EPA (eicosapentaenoic acid ו- (DHA (docosahexaenoic acid שנמצאות באופן טבעי במזונות כמו דגים, פירות ים ואצות מסוימות, אך רוב האנשים אינם צורכים מהם כמויות מספקות.
נטילת תוספי תזונה אומגה 3 מסייעות להורדת רמות הטריגליצרידים בדם, וגם מסייעת להפחית את הסיכון לתמותה בחולי לב.
בעקבות היכולת של חומצות שומן אלו לדלל דם, הומלץ בעבר שלא לנטול אומגה 3 ביחד עם מדללי דם שונים. המלצה זו אינה תקפה יותר למי שנוטל תוסף במינון של 1-4 גרם ביום.
מהו המינון המומלץ? לבעלי טריגליצרידים 3-4 גרם ביום, לבעלי מחלת לב כגרם אחד ביום.
יש להקפיד שהתוסף יכיל בעיקר את החומצות EPA ו-DHA וגם יהיה נקי ממתכות כבדות, הנוטות להצטבר בדגי ים גדולים.
שום - בשום יש באופן טבעי תרכובות נוגדות חמצון שמכילות גופרית ולהן תכונות בריאותיות שזוהו כבר לפני שנים רבות, ואף שימשו ברפואה עתיקה לריפוי מחלות שונות.
מחקרים קליניים מצאו כי נטילת תוסף שום מורידה את רמות הכולסטרול הכללי, את הכולסטרול הרע (LDL Cholesterol) ואף מעלה מעט את הכולסטרול הטוב (HDL Cholesterol) בתנאי שנלקח מעל חודשיים ברציפות.
בהשוואה לטיפולים תרופתיים קונבנציונליים מדובר בירידה קטנה, אך אם נתרגם אותה לסיכון לאירועים לבבים בגיל 50- מדובר על ירידה של יותר מ30% . בנוסף, תופעות הלוואי שדווחו בעקבותיהם היו קטנות מאוד.
לסיכום, תזונה עשירה בירקות, קטניות, דגנים מלאים ושומנים בלתי רווים מסייעת לשמירה על פרופיל שומנים תקין. שילוב של תוספי תזונה כמו קואנזים Q10, אומגה 3 וגם שום מסייע אף הוא להפחתת השומנים בדם ולטיפול בחלק מתופעות הלוואי של התרופות הקונבנציונאליות.
בכדי להגיע להרכב תזונתי מיטבי, חשוב להתייעץ עם תזונאי מוסמך, בעיקר לבעלי טריגליצרידים גבוהים בדם.