פיטר מיטשל - זוכה פרס הנובל שהביא למהפכה במחקר Q10
פיטר מיטשל היה כימאי בריטי שבשנת 1978 זכה בפרס נובל בכימיה על גילוי מנגנון היצירה של ATP (אדנוזין תלת-זרחתי) בגוף. כל תא בגוף האדם מכיל כמיליארד מולקולות ATP שמספקות אנרגיה לכמה דקות של פעילות. כלומר תפקיד ה-ATP הוא להיות מקור אנרגיה זמין לתאים. הוא כמובן משמש בתפקידים נוספים כמו להיות אחת מאבני הבניין לחומצות הגרעין DNA (חומצה דאוקסיריבונוקלאית - דנ"א) ו - RNA (חומצה ריבונוקלאית; לעיתים - רנ"א) ועוד.
המחקרים של פיטר מיטשל
פיטר מיטשל חקר רבות את המיטוכונדריה שמכונה "תחנת הכוח של התא" ובה מתבצע תהליך אספקת האנרגיה בתא. מחקריו הביאו להבנה של תהליך הזרחון החמצוני, אותו תהליך שבו מנוצלת האנרגיה המתקבלת מחמצון חומרי המזון ליצירת ה - ATP.
המחקרים של פיטר מיטשל השפיעו וחיזקו את המחקרים שנעשו על ידיד ג'יאן פאולו ליטארו וקרל פוקרס על התפקיד החשוב של קואנזים Q10 בתפקוד הבריא של הלב. קו אנזים Q10 שנמצא כמעט בכל תא בגוף משמש כזרז בתהליכי חילוף החומרים בתא ואחד מתפקידיו החשובים ביותר הוא הפקת אנרגיה. את זה הוא עושה על ידי הפקת מולקולות ATP מפחמימות ושומנים. ידוע שחשיבותו של קואנזים קיו 10 הוא בשמירה על תפקוד תקין של מערכת הלב וכלי הדם.
מחקריהם של ליטארו וגם פוקרס התמקדו בחשיבות של Q10 לתפקוד הלב וכיצד מחסור בו משפיע קשות על כל מערכת כלי הדם.
בקהילה המדעית ברור שבלי העבודה החשובה של פיטר מיטשל קואנזים קיו 10 לא היה מוכר כמרכיב כה חשוב, מרכיב שאין לו תחליף בתהליך יצירת האנרגיה בגוף. בלי מרכיב זה תאי הגוף יפסיקו לעבוד בצורה מיטבית. בגלל החשיבות של Q10, המחקר עליו הולך ומתרחב וניתן למצוא מאמרים מדעיים וגם מאמרים במגזינים של מדע פופולרי חדשות לבקרים.
צריכת Q10
ניתן למצוא Q10 במוצרי מזון שונים כמו: בקר, ביצים, עוף, דגים מסוימים, שומשום, פיסטוק, תפוזים, תותים ועוד מרכיבי מזון שונים. הבעיה היא שברובם יש ל - Q10 מינון נמוך מאד שלא מאפשר לשמור על כמות הקו אנזים הנחוצה לגוף, בעיקר בגיל מתקדם. במקרים כאלו מומלץ לפנות לרופא ולבדוק התחלה של צריכת תוסף על מנת לתגבר את הגוף. חשוב לוודא עם הרופא שיתן ל - Q10 מינון מתאים ומומלץ לא לקבוע את המינון על דעת עצמכם. במקרה הזה, ושל תוספי מזון בכלל, לעתים כל המוסיף גורע ולא כל המרבה הרי זה משובח. היו חכמים והתייעצו.