דקל ננסי - סקירה מהעולם
בשנת 2013 פרסם המרכז הרפואי של אוניברסיטת מרילנד סקירה על התוסף סו פלמטו (Saw palmetto) או בשמו העברי דקל ננסי. דקל ננסי הנו צמח שפירותיו הם גרגרים. אלה היוו במשך שנים רבות מרכיב מרכזי הן במזון והן ברפואה של הילידים בדרום מזרח ארה"ב. מתחילת המאה העשרים השתמשו גברים באופן ספציפי בגרגירים אלו כדי לטפל בבעיות בדרכי השתן, להגביר את צפיפות הזרע ולהאיץ את הליבידו שלהם. כיום, אחד השימושים הנפוצים ביותר הוא טיפול בסימפטומים של ערמונית מוגדלת שפירה.
בסקירה שנעשתה צוין שלמחקרים שנעשו בתחום אין תשובה ברורה כיצד דקל ננסי בדיוק עובד ועושה את העבודה הטובה, אבל נמצא שבנוסף להשפעה שיש לו על הערמונית, יש לו גם השפעות אנטי דלקתיות.
עוד מציינים בסקירה, שחלק מהמחקרים מראים שדקל ננסי יעיל בטיפול בסימפטומים כמו התרופה פינסטריד (שידועה גם בשמה הגנרי פרוסקר). זו תרופה שניתנת לשם טיפול במקרים של הגדלה שפירה של הערמונית וגם במקרים של התקרחות זכרית (מחקרים מצאו שיש קשר בין דקל ננסי לשיער). מחקרים אחרים הראו שדקל ננסי יכול לעזור בכווץ של תאי הערמונית, אך צוין שקשה לקבוע זאת באופן חד-משמעי מאחר והמחקרים הספציפיים האלו ארכו מספר חודשים בלבד.
במחקרים אחרים שנעשו על בעלי חיים מצאו שדקל ננסי יכול לעכב צמיחת תאים סרטניים. אך למרות שמחקרים אלו נראים עם כוון מבטיח יש כמובן צורך במחקרים נרחבים יותר על מנת לאשש זאת.
מרכז טנג למחקר רפואת צמחים (Tang Center for Herbal Medicine Research) באוניברסיטת שיקגו פרסם ניתוח של 18 ניסיונות מבוקרים שבהם ניסו להשוות בין השימוש בתמצית דקל ננסי, פלסבו, וטיפול רפואי סטנדרטי, בבעיות של דרכי השתן. הממצאים הראו ששימוש בתמצית דקל ננסי משפר את הסימפטומים ביחס לפלסבו, אולם בין אלו שהשתמשו בתמצית ואלו שהשתמשו בפינסטריד היו תוצאות דומות. גם פה צוין שהניסיונות המבוקרים היו מוגבלים וכי יש צורך במחקרים מקיפים יותר.
בגלל הפופולריות ההולכת וגדלה של תמצית דקל ננסי בקרב האוכלוסייה, כל כתב עת רפואי שמכבד את עצמו הקדיש מאמר לנושא. גם עיתונים שכותבים על בריאות, איכות חיים וכד' אינם מחמיצים הזדמנות לכתוב עליו. כשמחפשים את צירוף המילים דקל ננסי ערמונית אפשר למצוא חומר רב שמתפרסם כל הזמן.
לסיכום
היתרונות הרבים של דקל ננסי היו ברורים לילידים בארה"ב, וגם כיום ברור שיש הרבה כאלו. אבל כמו כל תוסף בו רוצים להשתמש, בין אם זה דקל ננסי, Q10 או אפילו פוספטידיל סרין, חשוב להתייעץ עם רופא המשפחה ולברר האם זה מתאים לאדם ספציפי, איך להשתמש ובאיזה מינון.