פוספטידיל סרין, Q10, ואחרים - למה לשים לב?
תוספי תזונה הפכו להיות חלק כמעט בלתי נפרד מחייהם של הרבה מאד אנשים. יותר ממחצית מהמבוגרים בארה"ב משתמשים לפחות בסוג אחד של תוסף תזונה. הנפוץ ביותר הוא כנראה מולטי-ויטמין, על פי נתונים של המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC). המונח "תוספים" מקיף מגוון רחב של מוצרים כגון ויטמינים, מינרלים, עשבי תיבול, אנזימים וקו אנזימים כמו Q10, פוספוליפידים כמו פוספטידיל סרין, ועוד. נטילת תוספים עשויה להיות מועילה לבריאות, אבל כדי למנוע סיכונים, מומלץ לא לקחת אף פעם כל סוג של תוסף מבלי להתייעץ תחילה עם רופא.
שיפור התזונה
כפי שהשם מרמז, תוספי תזונה אמורים להיות תוספת לתזונה, ולא תחליף. לדוגמה. אם בדיאטה חסרים מרכיבים מזינים מסוימים כמו ויטמין B-12 עקב אורח חיים טבעוני - אפשר להשלים את החוסר באמצעות תוספי תזונה. עם זאת, חשוב לזכור, כאמור, שאין להפוך את תוספים לתחליף תזונה בריאה ומאוזנת. עדיף לקבל את התזונה הנדרשת ממקורות מזון.
מאבק במחלות כרוניות
תוספי מזון מציעים גם יתרונות בריאותיים ויכולים לסייע במאבק במחלות כרוניות. לדוגמה, אומרים שבאופן קבוע נטילת תוספי שמן דגים עשויה לסייע בהורדת לחץ הדם וטרי-גליצרידים ולהקטין את הסיכון למחלות לב. שקמומיל יכול לעזור להרגיע כאב גרון ובטן רגיזה ולשפר את השינה; שצמח הפרע (St. John's Wort - היפריקום) עשוי לעזור לשפר דיכאון קל, שפוספטידיל סרין עוזר בתחזוק תאי המוח והעצבים, ושולט ברמות הקורטיזול, Q10 עוזר במקרים של אי-ספיקת לב, ועוד ועוד…
יחד עם זאת, כדאי לשים לב למספר נקודות חשובות:
היו חכמים עם התוספים
חשוב להיות זהיר במיוחד בעת נטילת תוספים, בעיקר אם נוטלים תרופות. תוספים על בסיס עשבים מסוימים או וויטמינים עלולים להפריע לפעולת התרופות, או לגרום לתופעות לוואי מסוכנות או לנטרל את האפקטיביות של התרופה. ויטמין K עלול להפחית את היעילות של מדללי דם; צמח הפרע עלול להפחית את היעילות של נוגדי דיכאון וכו'. מי שלוקח תרופות באופן קבוע, מומלץ לא לקחת תוסף מכל סוג שהוא לפני התייעצות עם רופא.
העדיפו תוספים טבעיים
קיימים מולטי-ויטמינים המכילים חומרי מזון סינתטיים במקום חומרי מזון טבעיים. הגוף שלנו לא יכול לספוג חומרים סינתטיים באותה יעילות כמו את החומרים הטבעיים. הדבר מביא לכך שהכמות האמיתית שנספגת בגוף אינה הכמות הרצויה.
אל תגזימו
ברוב המקרים, בעיות עלולות להתרחש כתוצאה של שימוש לא הולם או מופרז. ברוב המקרים לא כדאי לחרוג מהכמות המומלצת. חלק מהתוספים פועלים לטווח ארוך. פוספטידיל סרין למשל, מתחיל לפעול רק אחרי מספר חודשים - כדאי להיעזר בסבלנות. לגבי קו אנזים Q10 מינון לעומת זאת לא נקבע עדיין רשמית משום שחומר זה מיוצר גם על ידי הגוף באופן טבעי וקשה למדוד אותו. התייעצו עם מומחה.